Der findes tusindvis af druetyper, som anvendes til rødvine. De fleste er ganske anonyme, og kun nogle få som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec og Syrah er blevet kendte uden for specialisternes kreds.
Rødvine produceres i dag overalt i verden, hvor klimaet er til det, lige fra de traditionelle vinlande som Frankrig, Italien, Spanien og Portugal og andre lande i Europa over Middelhavslandene til Afrika, Asien og de oversøiske i Syd- og Nordamerika og Australien.
Den helt afgørende egenskab ved rødvin, som adskiller den fra andre vintyper er, at den er ... ja, rød. Uanset hvilken slags rødvin går farven igen hos dem alle, men den kommer naturligvis i mange forskellige nuancer. Farven kommer fra skallerne (skindet) på vindruerne, idet rødvine hovedsagelig fremstilles af blå druer.
Skindet på disse druer indeholder tannin, der også er kendt som garvesyre. Tannin er en stærk syre, der stammer fra skindet, stenene og stilkene samt de træfade, som vinen lagrer på.
Blandt de vigtigste blå druer er Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah, men også Cabernet Franc, Grenache, Gamay, Sangiovese, Nebbiolo, Barbera, Tempranillo og Zinfandel.